drdagli.gr

Εικόνες σε σειρά

Ροδόχρους νόσος: Αίτια & στρατηγικές διαχείρισης

Όχι, πολλές φορές το κοκκίνισμα του προσώπου δεν οφείλεται στη ντροπή ή την έκθεση στον ήλιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτή η έντονη ερυθρότητα και το αίσθημα καύσου στο πρόσωπο μπορεί να οφείλεται σε μια χρόνια φλεγμονώδη δερματοπάθεια που αποκαλείται ροδόχρους νόσος. Πρόκειται για μια πάθηση που εκδηλώνεται με αυξημένη συχνότητα στην ενήλικο ζωή, ιδίως μετά την ηλικία των 30 ετών.


Τι είναι η ροδόχρους νόσος;

Η ροδόχρους νόσος είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματική πάθηση που χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα, ορατά αγγεία και μικρά κόκκινα σπυράκια, κυρίως στο πρόσωπο. Η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί με εξάρσεις που διαρκούν εβδομάδες ή μήνες και στη συνέχεια να υποχωρήσει προσωρινά. Συχνά συγχέεται με την κοινή ακμή, ωστόσο διαφέρει σε ορισμένα βασικά σημεία. Η ροδόχρους νόσος εμφανίζεται κατά βάση στην ενήλικο ζωή και τείνει να «προτιμά» το γυναικείο φύλο.


Βασικοί τύποι της ροδόχρου νόσου

Υπάρχουν διάφοροι τύποι της ροδόχρου νόσου, στους οποίους συγκαταλέγονται:

  • Ερυθηματώδης τύπος που χαρακτηρίζεται από επίμονη ερυθρότητα και ορατά αιμοφόρα αγγεία, καθώς και αίσθηση ξηρότητας, πρηξίματος και έξαψης στο κέντρο του προσώπου.
  • Φλυκταινώδης ή αλλιώς ροδόχρους ακμή η οποία θυμίζει την εφηβική ακμή, με εξάρσεις σπυριών σε λιπαρό και ευαίσθητο δέρμα, συνοδευόμενες από έντονη ερυθρότητα και εμφάνιση διασταλμένων αγγείων.
  • Ρινόφυμα, το οποίο συναντάται συχνότερα σε άνδρες και προκαλεί πάχυνση του δέρματος της μύτης, διευρυμένους πόρους και εμφανή αγγεία.
  • Οφθαλμική ροδόχρους που επηρεάζει την περιοχή των ματιών, προκαλώντας ξηρότητα, οίδημα και ερυθρότητα στα βλέφαρα. Μπορεί να προηγείται των δερματικών συμπτωμάτων.

Συμπτώματα που προκαλεί η ροδόχρους νόσος

Τα συμπτώματα ποικίλλουν από ήπια έως σοβαρά και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ερυθρότητα στα μάγουλα, τη μύτη και το πηγούνι.
  • Έξαψη στο πρόσωπο.
  • Πρησμένα, κόκκινα σπυράκια ή βλατίδες.
  • Ορατά αιμοφόρα αγγεία.
  • Αίσθηση καύσου ή τσιμπήματος στο δέρμα.
  • Μόνιμα ευαίσθητο δέρμα.
  • Ξηρές, τραχιές περιοχές και αφυδατωμένο δέρμα.
  • Ξηροφθαλμία ή έντονη δακρύρροια.
  • Πάχυνση του δέρματος και ορατούς πόρους στη μύτη και γύρω από αυτή.

Αιτίες ροδόχρου νόσου

Η ροδόχρους ακμή είναι μια κοινή πάθηση του δέρματος που δεν έχει σαφή αιτιολογία. Αντιθέτως, η ακριβής αιτία είναι άγνωστη. Βέβαια, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί για την έξαρση της συγκεκριμένης δερματοπάθειας. Σε αυτούς συγκαταλέγεται αρχικά η γενετική προδιάθεση, αφού έρευνες έχουν υποδείξει ότι όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό ροδόχρου νόσου είναι πιο πιθανό να ταλαιπωρηθούν από αυτή μετέπειτα. Όπως προαναφέραμε, η ηλικία των 30 ετών και άνω και το γυναικείο φύλο αποτελούν επίσης επιβαρυντικούς παράγοντες. Άτομα επιπλέον με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν ροδόχρου νόσο. Το κάπνισμα τέλος επιβαρύνει σημαντικά την κατάσταση αφού προκαλεί βλάβες στα αγγεία.


Παράγοντες που επιδεινώνουν τη ροδόχρου νόσο

Ορισμένοι παράγοντες μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα, όπως:

  • Έκθεση στον ήλιο
  • Ακραίες καιρικές συνθήκες (κρύο, άνεμος, υγρασία)
  • Συναισθηματικό στρες
  • Έντονη σωματική άσκηση
  • Κατανάλωση πικάντικων τροφών, αλκοολούχων ποτών (ιδίως κόκκινου κρασιού), πολύ ζεστών ροφημάτων και καφεΐνης
  • Έκθεση σε υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες
  • Απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας (όπως η είσοδος σε ένα πολύ ζεστό χώρο ενώ βρίσκεστε έξω στο κρύο)
  • Πρόσληψη νιασίνης από φυσικές τροφές, όπως γαλοπούλα, κοτόπουλο και φιστίκια
  • Λήψη αγγειοδιασταλτικών φαρμάκων
  • Χρήση ορισμένων ακατάλληλων καλλυντικών προϊόντων.

Μέτρα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων που προκαλεί η ροδόχρους νόσος

Τα ακόλουθα μέτρα μπορούν να βοηθήσουν αρκετά στον έλεγχο και την υποχώρηση των συμπτωμάτων που προκαλεί η ροδόχρους νόσος. Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να υιοθετήσουν μια απλή ρουτίνα περιποίησης δέρματος δίνοντας έμφαση σε μερικά βασικά, καταπραϋντικά προϊόντα. Πιο συγκεκριμένα, συνιστάται η χρήση ήπιων, ενυδατικών προϊόντων χωρίς πολλά έλαια και αρώματα και η αποφυγή δραστικών συστατικών όπως απολεπιστικά οξέα, στυπτικών τονωτικών λοσιόν και σκληρών καθαριστικών που αφυδατώνουν και ταλαιπωρούν το δέρμα. Ορισμένα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας μπορεί να προκαλέσουν τσούξιμο, αίσθημα καύσου ή ερεθισμό και μπορεί να επιδεινώσουν την ερυθρότητα και το ερύθημα, επομένως θα πρέπει να αποφεύγονται. Εξίσου σημαντική είναι επίσης και η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο. Κατά την έκθεση στον ήλιο δεν θα πρέπει να αμελείται η εφαρμογή αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 50 και η χρήση καπέλου. Η αποφυγή ερεθιστικών παραγόντων, όπως αλκοόλ, καφεΐνη και πικάντικα τρόφιμα λειτουργεί επίσης άκρως βοηθητικά.


Επιλογές θεραπείας για τη ροδόχρου νόσο

Αν και δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τη ροδόχρου νόσο, υπάρχουν τρόποι για τη διαχείριση και μακροπρόθεσμη ύφεση της πάθησης. Πέρα από τα μέτρα που αναφέραμε παραπάνω, ένας έμπειρος δερματολόγος μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Η εφαρμογή τοπικών φαρμακευτικών σκευασμάτων και η λήψη από του στόματος φαρμακευτικής αγωγής είναι το πρώτο βήμα για την επιτυχή διαχείριση της συφκεκριμένης δερματοπάθειας. Τα τοπικά φαρμακευτικά σκευάσματα που χορηγούνται περιλαμβάνουν μετρονιδαζόλη, αζελαϊκό οξύ ή ιβερμεκτίνη. Αντιβιοτικά είτε για τοπική χρήση είτε από του στόματος μπορούν να χορηγηθούν για πιο σοβαρές περιπτώσεις. Εάν ο ασθενής πάσχει από οφθαλμική ροδόχρου νόσο χορηγούνται ειδικά οφθαλμικά αντιβιοτικά σε μορφή σταγόνων. Τέλος, οι θεραπείες με λέιζερ και η φωτοθεραπεία οι οποίες βοηθούν στη μείωση της ερυθρότητας και των ορατών αιμοφόρων αγγείων μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την όψη, τον τόνο και την υφή του προσώπου ασθενών με ροδόχρου νόσο.

Γενικά, η ροδόχρους ακμή είναι μια χρόνια πάθηση που απαιτεί συνεχή διαχείριση. Αν και δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, η κατάλληλη αγωγή και οι προσαρμογές στον τρόπο ζωής μπορούν να ελέγξουν ή να μειώσουν σημαντικά τα συμπτώματα.