drdagli.gr

Εικόνες σε σειρά

Ακμή

Η ακμή αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες δερματολογικές παθήσεις, που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αν και πολλοί τη θεωρούν απλώς ένα φυσιολογικό απότοκο της εφηβείας, στην πραγματικότητα είναι μία χρόνια και συχνά επίμονη κατάσταση που εμφανίζεται σε διάφορες ηλικιακές ομάδες και μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Η πάθηση οφείλεται σε μια σύνθετη διαταραχή της λειτουργίας των σμηγματογόνων αδένων και των θυλάκων της τρίχας, που οδηγεί σε υπερέκκριση σμήγματος, απόφραξη των πόρων και φλεγμονή. Το σμήγμα, τα νεκρά κύτταρα και τα βακτήρια, κυρίως το Cutibacterium acnes, δημιουργούν τις γνωστές βλάβες που όλοι αναγνωρίζουμε ως σπυράκια, μαύρα ή λευκά στίγματα, φλύκταινες, κύστεις ή οζίδια.

 

Σε ποιους εμφανίζεται η ακμή;

Η ακμή συναντάται πιο συχνά στους εφήβους λόγω των ορμονικών αλλαγών που χαρακτηρίζουν την εφηβεία. Υπολογίζεται ότι περίπου το 80% των νέων ηλικίας 11 έως 30 ετών θα εμφανίσει κάποια μορφή ακμής, ενώ το φαινόμενο αγγίζει έως και το 95% των εφήβων, ανεξαρτήτως φύλου. Παρόλα αυτά, δεν είναι σπάνιο να παρατηρείται και σε ενήλικες, ακόμα και μετά την ηλικία των 40 ή 50 ετών. Η ενήλικη ακμή είναι συχνότερη στις γυναίκες και σχετίζεται με την εμμηνορρυσία, την κύηση, το άγχος ή ακόμα και τη χρήση ακατάλληλων καλλυντικών και φαρμάκων. Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις εμφανίζονται με οζίδια ή κύστεις και συχνά αφήνουν μόνιμες ουλές.

 

Αίτια & επιβαρυντικοί παράγοντες

Οι αιτίες της ακμής είναι ποικίλες και ετερογενείς. Ορμονικές αλλαγές, όπως αυτές της εφηβείας, της εμμηνόπαυσης ή της εγκυμοσύνης, επιδρούν στην υπερπαραγωγή σμήγματος. Το σμήγμα μπλοκάρει τους πόρους και σε συνδυασμό με την υπερανάπτυξη του βακτηρίου Cutibacterium acnes οδηγεί σε φλεγμονή και σχηματισμό σπυριών. Σημαντικό ρόλο παίζει και η κληρονομικότητα, καθώς εάν και οι δύο γονείς είχαν ακμή, οι πιθανότητες εμφάνισης αυξάνονται στο 70-75%. Επιβαρυντικοί παράγοντες θεωρούνται επίσης η κακή χρήση καλλυντικών, το στρες, το κάπνισμα, η υπεριδρωσία και ορισμένα φάρμακα, όπως τα κορτικοστεροειδή ή τα ανδρογόνα. Στις γυναίκες, οι ορμονικές διαταραχές και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορούν να πυροδοτήσουν την εμφάνιση ή την επιδείνωση της ακμής.

 

Τύποι ακμής 

Η ακμή δεν είναι μία πάθηση με μία μόνο μορφή, αλλά ποικίλλει σημαντικά από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι είναι:

  • Η κοινή ή φαγεσωρική ακμή, που χαρακτηρίζεται από μαύρα και λευκά στίγματα (φαγεσώρες)
  • Η βλατιδοφλυκταινώδης ακμή με σπυράκια και φλύκταινες
  • Η κυστική ή οζώδης ακμή με βαθιές και επώδυνες δερματικές βλάβες
  • Η κεραυνοβόλος ή συρρέουσα ακμή σε σοβαρότερες περιπτώσεις που προκαλεί εκτεταμένες αλλοιώσεις και ουλές, και συχνά χρήζει άμεσης ιατρικής παρέμβασης
  • Άλλες μορφές ακμής που σχετίζονται με εξωτερικά αίτια, όπως η ακμή από φάρμακα, η ακμή εξ επαφής, αλλά και η θερινή ακμή, που εμφανίζεται κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι
  • Η ροδόχρους ακμή η οποία διαφέρει γενικά καθώς αν και μοιάζει με ακμή, αποτελεί διαφορετική πάθηση της οποίας η θεραπεία διαφοροποιείται σημαντικά.

 

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται κυρίως με την κλινική εξέταση από δερματολόγο, ο οποίος θα αξιολογήσει τον τύπο και τη βαρύτητα της πάθησης. Στις γυναίκες συχνά απαιτείται και ορμονικός έλεγχος για να εντοπιστούν πιθανές διαταραχές όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται καλλιέργεια ή δερματολογική βιοψία ώστε να αποκλειστούν άλλες παθήσεις που μιμούνται την ακμή, όπως η θυλακίτιδα ή η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα.

 

Η σημασία της καθημερινής φροντίδας του δέρματος

Η σωστή ρουτίνα φροντίδας είναι κομβικής σημασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της ακμής. Ο ήπιος καθαρισμός με προϊόντα κατάλληλα για ακνεϊκό δέρμα βοηθά στην απομάκρυνση του περιττού σμήγματος χωρίς να προκαλεί αφυδάτωση ή ερεθισμό. Πρέπει να αποφεύγεται το υπερβολικό πλύσιμο ή η χρήση πολύ σκληρών καθαριστικών που διαταράσσουν τον επιδερμικό φραγμό. Εξίσου σημαντικό είναι να αποφεύγετε το σπάσιμο ή το «πειράξιμο» των σπυριών, καθώς αυτό ενέχει τον κίνδυνο μόλυνσης, επιδείνωσης της φλεγμονής και ουλοποίησης.

 

Θεραπευτικές επιλογές για την ακμή

Η θεραπεία της ακμής αποτελεί μια διαδικασία που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το είδος της ακμής, η βαρύτητα των βλαβών, η ηλικία του ασθενούς, η ύπαρξη ή μη ορμονικών διαταραχών και το ιστορικό προηγούμενων θεραπειών. Σε ήπιες μορφές, όπου κυριαρχούν φαγεσώρες και ελαφρές βλατιδοφλυκταινώδεις βλάβες, αρκεί συνήθως η τοπική αγωγή με κατάλληλα δερματολογικά σκευάσματα. Τέτοια προϊόντα περιλαμβάνουν τα ρετινοειδή (π.χ. τρετινοΐνη, αδαπαλένη) τα οποία βοηθούν στην ομαλοποίηση της απολέπισης των θυλάκων, το υπεροξείδιο του βενζολίου με ισχυρή αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση, καθώς και το αζελαϊκό οξύ που δρα τόσο στην κερατινοποίηση όσο και στη μείωση της βακτηριακής επιβάρυνσης. Η τοπική αγωγή μπορεί να συνδυάζεται με ήπια αντιβιοτικά ή και σμηγματορρυθμιστικά σκευάσματα ανάλογα με τον τύπο και την ευαισθησία του δέρματος. Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή της τοπικής αγωγής θα πρέπει να γίνεται υπό την καθοδήγηση του δερματολόγου, καθώς η αλόγιστη χρήση προϊόντων (ιδίως στυπτικών ή κερατολυτικών) μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς, αφυδάτωση ή ακόμα και επιδείνωση της κατάστασης.

Σε μέτριες και σοβαρότερες μορφές ακμής, όπου παρατηρείται εκτεταμένη φλεγμονή, βλατίδες, φλύκταινες, αλλά και σχηματισμός κύστεων ή οζιδίων, απαιτείται συχνά η συνδυαστική προσέγγιση τοπικής και συστηματικής θεραπείας. Τα αντιβιοτικά από το στόμα (π.χ. τετρακυκλίνες όπως η δοξυκυκλίνη ή η μινοκυκλίνη) επιλέγονται για να ελέγξουν τη φλεγμονή και να μειώσουν την πυκνότητα του Cutibacterium acnes. Σε γυναίκες που παρουσιάζουν ορμονικά ζητήματα, συνιστώνται συχνά θεραπείες με αντισυλληπτικά σκευάσματα ή αντιανδρογόνα (π.χ. οξική κυπροτερόνη), τα οποία δρουν ρυθμίζοντας την υπερέκκριση σμήγματος. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να αποφεύγεται η μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών ως μονοθεραπεία, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικών στελεχών βακτηρίων. Παράλληλα, ο δερματολόγος μπορεί να προτείνει επιπλέον θεραπείες στο ιατρείο, όπως βαθύ καθαρισμό προσώπου, χημικό peeling με σαλικυλικό ή γλυκολικό οξύ και δερμοαπόξεση με διαμάντι, οι οποίες συμβάλλουν στον περιορισμό του σμήγματος και στην απομάκρυνση των φαγεσώρων. Η δερματολογική παρακολούθηση σε αυτό το στάδιο είναι απαραίτητη, αφού κάθε θεραπευτική απόφαση πρέπει να εξατομικεύεται και να προσαρμόζεται στις ανάγκες και την ανταπόκριση του ασθενούς.

Σε σοβαρές και ανθεκτικές μορφές ακμής, ιδίως όταν υπάρχουν οζίδια και κύστεις ή όταν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για ουλοποίηση, η ισοτρετινοΐνη αποτελεί τη θεραπεία εκλογής. Πρόκειται για ένα παράγωγο της βιταμίνης Α που δρα μειώνοντας δραστικά την παραγωγή σμήγματος, περιορίζοντας την ανάπτυξη του Cutibacterium acnes και ομαλοποιώντας την κερατινοποίηση. Αν και ιδιαίτερα αποτελεσματική, η ισοτρετινοΐνη απαιτεί στενή ιατρική παρακολούθηση λόγω των πιθανών παρενεργειών της, όπως ξηρότητα δέρματος και χειλιών, αύξηση των ηπατικών ενζύμων ή των λιπιδίων, καθώς και το σημαντικό ρίσκο τερατογένεσης σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Σε ασθενείς με υπολειμματικές ουλές, μετά την αποδρομή της φλεγμονώδους ακμής, εφαρμόζονται εξειδικευμένες δερματολογικές θεραπείες, όπως fractional laser, microneedling και βαθιά peelings, που στοχεύουν στη βελτίωση της υφής και της ομοιομορφίας της επιδερμίδας. Σημαντικό είναι να γίνει αντιληπτό πως η ακμή δεν θεραπεύεται μέσα σε λίγες ημέρες, αλλά απαιτεί υπομονή και συστηματική εφαρμογή της κατάλληλης αγωγής υπό την καθοδήγηση ειδικού. Μόνο με σωστή διαχείριση, εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο και υιοθέτηση ορθών συνηθειών, μπορεί το δέρμα να ανακτήσει σταδιακά την υγεία και τη φυσική του ισορροπία.

 

Ο ρόλος της διατροφής και των συνηθειών στην ακμή

Πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η διατροφή σχετίζεται με την εμφάνιση ή την επιδείνωση της ακμής. Διατροφή πλούσια σε ζάχαρη, γαλακτοκομικά και υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη ευνοεί την υπερινσουλιναιμία και επιδεινώνει τη φλεγμονή. Από την άλλη, τα Ω3 λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες Α, Ε και ο ψευδάργυρος, φαίνεται πως προσφέρουν οφέλη στην ακνεϊκή επιδερμίδα. Παράλληλα, καλό είναι να αποφεύγονται κακές συνήθειες όπως το συχνό άγγιγμα του προσώπου, το ακατάλληλο ντεμακιγιάζ, η χρήση βρώμικων πινέλων ή κινητού τηλεφώνου που έρχεται σε επαφή με το πρόσωπο.

 

Η ψυχολογική διάσταση της πάθησης

Η ακμή δεν επηρεάζει μόνο το δέρμα, αλλά συχνά επιβαρύνει και την ψυχολογία των ασθενών. Οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες με ακμή μπορεί να βιώνουν ντροπή, άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση και κοινωνική απομόνωση. Οι επιπτώσεις αυτές μπορεί να είναι πιο σοβαρές όταν η ακμή είναι εκτεταμένη ή όταν αφήνει σημάδια και ουλές. Η έγκαιρη και σωστή θεραπεία δεν βελτιώνει μόνο την εικόνα του δέρματος, αλλά και την ψυχολογική ευεξία του ασθενούς.

 

Μπορεί να προληφθεί ή να ελεγχθεί η ακμή;

Αν και δεν υπάρχει οριστική θεραπεία που να εξαλείφει για πάντα την ακμή, οι σύγχρονες θεραπευτικές μέθοδοι και οι σωστές συνήθειες φροντίδας βοηθούν σημαντικά στον έλεγχο και τη μείωση των εξάρσεων. Με την καθοδήγηση του δερματολόγου, την κατάλληλη αγωγή, την υιοθέτηση υγιεινής διατροφής και τη σωστή περιποίηση, η ακμή μπορεί να γίνει απόλυτα διαχειρίσιμη και να αποτραπεί η εμφάνιση μόνιμων ουλών.